czwartek, 12 lutego 2015

Tlusty czwartek / Le Jeudi Gras

Zamiast Paczkow, Faworki i to na dodatek bez glutenu!
Smakuja wysmienicie i nie roznia sie prawie w smaku od tych z maki pszennej. Moze sa po prostu mniej kruche...
Troche brakuje mi smaku prawdziwego, polskiego paczka, ale coz poczac, trzeba sie ratowac czyms innym :)
Zatem zapraszam i prosze sie czestowac :D

***





3 komentarze:

  1. Czyli we Francji nie ma porzadnego ciasta drozdzowego, no bo skoro tesknisz... Oni to chyba to swoje kruche ciasto francuskie maja? Tutaj paczki sa jak najbardziej paczkowe i z roznorodnym nadzieniem, np. sa nadziewane tez likierem jajecznym. I nazywaja sie te paczki "Berliner", czyli inaczej berlinczyk. W Berlinie nazywaja to ciasto troche inaczej Berliner Pfannkuchen, a w skrocie Pfannkuchen (ciasto z patelni). I najgorzej jest, jak tam w sklepie powiesz, ze chcesz "Berliner" to nie wiedza o co ci czlowieku chodzi. i nie dostaniesz:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. drozdzowe sa chyba lepsze w DE niz tutaj, zreszta ja od roku na diecie bez glutenu bo niestety mam zdiagnozowana celiakie... to i mi sie marzy taki paczuszek... no ale faworki tez byly pycha :D

    OdpowiedzUsuń