sobota, 21 czerwca 2014

Muffinki

Zgodnie z Wasza prosba podaje przepis na bardzo proste i pyszne muffinki.
Mozna je robic ot tak zwyczajnie, bez dodatkow, ale wg mnie swietnie smakuja kiedy dolozymy do nich cos wiecej :)
Ja czesto je robie z Nutella, albo ze Speculoos, albo wlasnie z konfiturami badz dzemem, ktory akurat mam w szafce czy w lodowce. Mozna do nich dolozyc kawalki czekolady albo owowce swieze badz mrozone... ot na co macie ochote!
Najwazniejsza jest tylko baza, czyli ciasto.. a reszta jest wg Waszego uznania i ochoty :)


Jesienne muffinki z dzemem truskawkowym....


Zatem, do roboty :)

Skladniki:

2 szklanki maki
2/3 szklanki brazowego cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy  -------- lub aromat waniliowy badz jakis inny, ktory lubicie i ktory bedzie dobrze komponowal sie z tym, co chcecie wlozyc do muffinek

---------------------------------------------------- produkty suche ------------------------------------------------

1 szklanka mleka
100g roztopionego masla ----- lub 1/2 szklanka oleju
1 jajko
-------------------------------------------------- produkty mokre ---------------------------------------------------

Potrzebujemy 2 miski:

Miska nr 1. to produkty suche czyli:
 maka +cukier +  proszek do pieczenia 
Mieszamy skladniki.

Miska nr 2.  to produkty mokre czyli:
mleko + roztopione maslo badz olej + 1 jajko (rowniez aromat, jesli jest to cukier waniliowy to dokladamy go do produktow suchych czyli do miski nr 1.)
Dokladnie mieszamy skladniki.

Nastepnie do miski nr 1. dodajemy stopniowo, badz od razu, skladniki z miski nr 2.
Czyli produkty suche laczymy z mokrym, dobrze do tego celu uzyc miksera.
Podczas mieszania mozna dolozyc owoce swieze, mrozone badz kawalki czekolady.

Foremki do muffinek wypelniamy do 2/3 wysokosci ciastem jesli ciasto ma juz w sobie dodatki. 
Jesli chcemy dolozyc Nutelle, Speculoos, badz konfiture, to proponuje foremki napelnic do polowy ciastem, a potem lyzeczka nalozyc wlasciwy dodatek, i dopelnic przykrywajac np. Nutelle, jeszcze warstewka ciasta.

Ciasto do foremek zawsze nakladam lyzka, a przed wstawieniem do pieca posypuje wiorkami kokosowymi, orzechami badz pralinkami... albo po upieczeniu po prostu cukrem pudrem.

Pieczemy 20min w 200°C


 Muffinki z maki bezglutenowej, wiec nie wyrosly az tak pieknie, ale smakowaly rownie dobrze!
Z konfitura z czarnej porzeczki.


Dobrze jest jednak sprawdzic muffinki patyczkiem. Sa one upieczone kiedy ciasto nie przylega juz do patyczka.

Muffinki po upieczeniu studzic na kratce...

Ot i cala filozofia, sprobujcie sa naprawde proste do zrobienia! Ja bowiem nie lubie siedziec dlugo w kuchni i kombinowac :P

Powodzenia i powiedzcie czy byly dobre :)
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Narobiłaś mi smaka nieziemskiego :)))
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tylko zrobic i smakowac :)
      Milego tygodnia :)
      P.S. Dziekuje za odwiedziny :)

      Usuń
  2. Dziekuje, juz sobie wydrukowalam. Nastepnym wypiekiem w kuchni beda na pewno te mufinki. Dam znac, jak poszlo :-)
    Nie wiem czemu, ale kojarza mi sie z Muminkami ... ? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe wiesz ze mnie tez tak sie kojarza!! :) poza tym to jedna z moich ulubionych ksiazek z dziecinstwa...choc najukochansza to Dzieci z Bullerbyn :) Smacznego :D

      Usuń